Interview met Zijdehoender fokker Marc

buff hen op arm
marc in kippenhok
Welk ras heb je nu?

Op dit moment heb ik alleen maar Zijdehoender krielen, waarvan 90% ongebaard is (geen baard).

Hoe ben je bij dit ras gekomen?

Ik zag de Zijdehoenders voor het eerst bij een Gallinova show. Ik vond ze zo leuk dat ik mezelf meer in het ras ging verdiepen. Dat ze zo tam zijn vond ik een groot voordeel. Mijn eerste Zijdehoenders kocht ik bij Hans Renalde uit Overberg. Dat is zo’n 10 jaar geleden nu.

Wat vind je zo leuk aan dit ras?

Dat ze zo tam zijn! Daarnaast kunnen ze ook niet vliegen en zijn ze helemaal niet agressief (op een haan na, soms), ik vind ze daarom echt de ideale huiskip. En natuurlijk zijn ze erg schattig. Het is het enige ras dat dons heeft.

Wat vind je leuk aan deze hobby?

Ik ben een persoon die graag contact heeft met mensen. Mensen die dan vol enthousiasme langskomen om kippen te kopen en er alles van willen weten, daar haal ik dan ook echt veel voldoening uit.

Hoeveel kippen heb je?

Ik heb in totaal ongeveer 100 kippen, plus de kuikens die elke week uitkomen. Waaronder zo’n 20 hanen, de rest zijn allemaal hennen. Ik houd de foktomen per 6 in een hok.

zwarte hennen in het hok
hennen parelgrijs
Welke kleurslagen heb je?

De kleurslagen die ik heb zijn:

 • Zwart
 • Wit
 • Parelgrijs
 • Buff
 • Rood
 • Koekoek
 • Khaki
 • Citroen
 • Blauw
 • Choco
 • Zilverpatrijs / Platenbond
Hoe houd je de hobby beheersbaar?

Door opa Jan! Ik zit nu redelijk op het maximaal aantal kippen dat ik kan houden. Als ik meer tijd heb kan het maar zo zijn dat er toch nog wat extra hokjes met Zijdehoenders bij komen, maar voor nu moet ik mezelf even in houden.

Wat voer je je kippen en waarom?

Mijn kippen hebben altijd legkorrel tot hun beschikking. Om de dag geef ik ze gemengd graan. En één keer per week krijgen ze legmeel. Daarnaast krijgen ze ook restjes eten en groentes uit de groentetuin.

Hoe zorg je ervoor dat je kippen gezond blijven?

Ik heb zelden zieke kippen. Ik zorg er altijd voor dat de hokken goed schoon zijn, dat voorkomt namelijk een hoop. Daarnaast krijgen ze ongeveer 1 keer per maand multivitaminen van Klaus. Oh, en tarwekiemolie, dit bevat vitamine E wat goed is voor de bevruchting.

Wat staat er in jouw medicijnenkastje voor kippen?

Tarwekiemolie, multivitaminen, tabaksnippers en citroenzuur. Citroenzuur helpt bij het voorkomen van een strontkontje bij kuikens. Ik doe daarvan 1 schepje in het drinkwater. Eens in de zoveel tijd doe ik een heel klein drupje chloor in 10 liter drinkwater van de volwassen kippen, dit helpt om te reinigen, maar het blijft natuurlijk een risico en ik raad dat beginners niet aan.

buff hennen met haan
witte hen op het nest
Hoe vaak maak je de kippenhokken schoon?

De kippen verblijven in ruime hokken, waardoor ik ze maar 1 keer per maand hoef schoon te maken. Natuurlijk zorg ik er altijd voor dat alles mooi droog blijft en wanneer een hok echt vies is, maak ik deze eerder schoon. Als de hokken viezer beginnen te worden, dan blijft de stront sneller kleven aan de nagels. Dit wil ik zoveel mogelijk voorkomen, gelukkig is het wel makkelijk te verwijderen mocht het gebeuren.

Wanneer zijn je kippen begonnen met leggen?

Mijn kippen leggen het hele jaar door, omdat ik ze bijlicht. In de winter leggen ze weliswaar wat minder dan in de zomer. Maar als de kippen broeds worden leggen ze zo’n 3 weken niet. Bij Zijdehoenders gebeurt dit heel snel. Vaak al na 6 eieren, als ik de eieren laat liggen. Haal ik de eieren weg, dan duurt het iets langer. Maar na ongeveer 13 eieren worden ze toch broeds.

Wat doe je om de kippen broeds af te krijgen?

Je kunt het dus niet voorkomen dat ze broeds worden, omdat ik mijn eieren uitbroed in de broedmachine is het natuurlijk zonde. Als ze broeds zijn zet ik ze in het hok bij een andere haan. Dan zijn ze na 3 dagen weer broeds af. Het duurt dan nog 2-3 weken voordat ze weer gaan leggen.

Hoeveel eieren heb je in de week?

Heel verschillend. Op dit moment heb ik er zo’n 100 per week, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ik heb ook nog een paar kippen ertussen die nog niet leggen. Het zullen er nog wel iets meer worden.

Wat ligt er in de broedmachine?

Een heleboel eieren. Momenteel liggen er ongeveer 300 eieren in de broedmachine. In de uitkomstmachine liggen er 80. Vandaag gaan er weer 120 eieren in de broedmachine, waarvan er waarschijnlijk ongeveer 100 bevrucht zijn. De kippen verblijven in ruime hokken, waardoor ik ze maar 1 keer per maand hoef schoon te maken. Natuurlijk zorg ik er altijd voor dat alles mooi droog blijft en wanneer een hok echt vies is, maak ik deze eerder schoon. Als de hokken viezer beginnen te worden, dan blijft de stront sneller kleven aan de nagels. Dit wil ik zoveel mogelijk voorkomen, gelukkig is het wel makkelijk te verwijderen mocht het gebeuren.

kuikens in marc z'n handen
eieren in broedmachine
Hoe veel tijd besteed je aan je hobby?

Ik doe het samen met mijn opa Jan en een van ons is er zo’n 2-3 uur per dag mee bezig. Hierbij moet je denken aan voeren, eieren verzamelen, schoonmaken en de kippen controleren. Ik controleer ze regelmatig op eventuele problemen, zoals kalkpoten. Dit behandel ik dan met olie. Ook besteed ik veel tijd aan het beantwoorden van de mailtjes van mensen die kippen willen kopen.

Ben je lid van een vereniging?

Ja, ik ben nu 5 jaar lid van de Nederlandse Zijdehoendersclub. Ik ben niet echt een superactief lid, want ik heb naast mijn hobby gewoon een baan, waardoor ik niet altijd tijd heb om alles bij te wonen. Maar ik vind het wel leuk om alles een beetje te volgen, bijvoorbeeld welke kleurslagen er op dit moment populair zijn en wie wat heeft zitten.

Welke tips heb je voor (nieuwe) kippenhouders?

Zet je kuikens de eerste week dat je ze hebt in huis, in bijvoorbeeld een caviakooi. Zo kan je ze super tam maken. Geef ze afgekoeld, gekookt water. Zo voorkom je bacteriën. Als je Zijdehoenders hebt, houd dan de kontjes in de gaten. Er willen nog wel eens strontjes blijven hangen en als je deze niet verwijderd zijn ze binnen 2 dagen dood omdat het verstopt is. Zet je kuikens op een ruwe ondergrond om spreidpoten te voorkomen.

kuikentjes in hoek van het hokje
bak met kuikens
kuikens in de bak
Waar kijk je naar als je kippen gaat kopen?

Of de kippen vitaal zijn, de hokken schoon zijn en of de boel een beetje hygiënisch is. De ademhaling moet goed klinken en de kippen horen er niet ingezakt bij te zitten. Neem vooral de tijd om de kippen te observeren en controleer ze op luizen. Voor mij is het belangrijk dat ze er verzorgd uit zien. Ik neem altijd de tijd om te kijken of alles wel goed zit. Ik hou de kip ook vast en controleer deze van top tot teen.

Waarom kopen de mensen bij jou zijdehoenders?

Ik heb veel aan de positieve mond op mond reclame. Mensen vinden het altijd leuk om te zien dat ik zo met de hobby bezig ben. Via mijn Facebookpagina krijg ik heel veel aanmeldingen. Als mensen langs willen komen, laat ik ze alles zien en mogen ze overal gewoon komen. Omdat ik veel kleuren fok, heb je ook veel keus als je een Zijdehoendertje wilt kopen.

Wat heb je te koop?

Momenteel alleen pasgeboren kuikens omdat het zo verschrikkelijk hard gaat. De kuikens die ik verkoop zijn voor 90% hen omdat ik ze laat sexen. Ik heb momenteel een wachtlijst van 5 weken. Ook verkoop ik kleine zakjes kuikenvoer erbij als de mensen dat nodig hebben. Zo hoeven de kuikens niet direct te wennen aan weer ander voer.

Hoe sex jij je kuikens?

Dat doe ik niet zelf, maar gelukkig zit er vlakbij een mevrouw die dat kan doen. Ze zegt dat Zijdehoenders het meest lastige ras is om te sexen, maar ze krijgt het toch voor elkaar om 90% goed in te schatten. Hierdoor zijn de kuikens dus meestal hen.

Hoe kunnen de mensen jou vinden?

Je kunt mij vinden op FacebookMarktplaats en deze Website.