Zijdehoen kleurslagen

kippen op de bloembak in de tuin

Buff

Bovengevederte over het geheel van een gelijkmatige warme, goudgele kleur, vrij van lichtere schachten of meelkleurige aanslag. Hals- en zadelbehang, rug en schouders bij de HAAN en de halskraag van de HEN levendig glanzend warm goudgeel. Donskleur een weinig lichter; vrij van andere kleuren.

Citroen

Bovengevederte gelijkmatige warme lichtgele kleur, vrij van lichtere schachten of meelkleurige aanslag. Hals- en zadelbehang, rug en schouders bij de haan en de halskraag van de hen levendig glanzend warm lichtgeel, die wat donkerder is dan de borstkleur. Donskleur iets lichter in de staart en in de slagpennen is enig zwart toegestaan.

Koekoek

De hen is over het algemeen getekend als de haan, doch toont donkerder doordat de  dwarsbanden bij de HEN iets smaller zijn. De donskleur is licht.


Choco

Bovengevederte over het geheel een gelijkmatige donkerbruine kleur. Alleen in de sierveren van de haan komt een matige glans voor. De sierveren van de haan zijn alsmede rug- en schouderveren donkerder gekleurd. Donskleur: bruinachtig grijs.

Wit

Bovengevederte, dons en schachten overal zuiver wit met voldoende glans om het gevederte er niet dof te doen uitzien.

Khaki

Een kleurslag uit Amerika. Daarbij is gebruik gemaakt van de verdunningsfactor bruin. Lijkt veel op onze blauwe kleurslag, maar dan donkerder.

Rood

Kop: glanzend diep rood. Hals: halskraag warm dieprood. De onderste halskraagveren vertonen een duidelijke zwarte veertip; veren aan de voorzijde van de hals warm dieprood. Schouders, rug, zadelkussen: warm dieprood. Staart: stuurveren zwart waarbij enig rood in de bovenste veren is toegestaan. Vleugels, grote en kleine slagpennen.

Zilverpatrijs/Platenbond

De veren vertonen hetzelfde tekeningpatroon als bij meerzomig patrijs. De zwarte kleur in alle veergroepen van haan & hen is geheel overeenkomstig als die van meerzomig patrijs. Bij de haan is de oranje-goudgele of goudbruine grondkleur vervangen door het zilverwitte. Bij de hen is de grijsachtig geelbruine grondkleur vervangen door staalgrijs.

Zwart

Bovengevederte groenglanzend zwart, dons dofzwart. Lichtere donskleur is toegestaan bij geelbenige rassen. Bij enkele rassen wordt bij uitzondering een staalblauwe glans verlangd of althans toegestaan.

 
 

Parelgrijs

Parelgrijs is niet te beschouwen als een lichtere nuance van het gewone blauw, het verschilt er duidelijk van, ook genetisch. Het is van een lichtere en meer zilverachtige tint zonder neiging tot vorming van donkerder blauw of zwart in sommige veergroepen of veergedeelten. Het bovengevederte is éénkleurig parelgrijs zonder bijmenging van een of andere kleur of gloed. Donskleur; zilverachtig parelgrijs.

Blauw

Bovengevederte, dons en schachten effen eenkleurig, helder, grijsachtig blauw; iedere veer kan een smalle iets donkere veerrand vertonen.